Yeni Duyuru :

Akıllı Telefonlarda RAM Nedir Ve Nasıl Kullanır?

Akıllı Telefonumuz da RAM Nedir ve Nasıl Kullanır?

Logo_AndroidAkıllı telefonunuzu çalıştırırsınız.
Akıllı telefon ROM üzerinden bilgileri yükler ve power-on self-test (POST) adında bir işlem yürütür. Bu işlemin amacı cihazın tam olarak çalışması için gereken ortamın sağlanıp sağlanmadığını ölçmektir.
İşletim sistemi (Android / iOS / Windows Phone /..) ROM’dan okunup aktif olarak çalışan kısmı RAM’e yazılır. Bu şekilde hep ROM üzerinden yavaş okumak yerine RAM’den hızlıca okuyabilir.
Akıllı Telefonlarda RAM
Akıllı Telefonlarda RAM
Bir uygulamayı çalıştırdığınızda uygulamanın gerekli bilgileri RAM’e yazılır. Böylece siz bu uygulamayı tekrar açtığınızda RAM’de olduğu için hemen açılacaktır ve siz beklemeyeceksinizdir.
Uygulamayı kaydettiğinizde ve kapattığınızda bu bilgiler ROM’a yazılır ve RAM’den silinir. (Kapattığınızda diyorum, ana sayfa düğmesine basıp arkada çalışmaya müsade ettiğinizde demiyorum, dikkat.) Bu şekilde telefonu tekrar açtığınızda bu bilgileri kaybetmemiş olurusunuz.
Olay tabii ki farklı ara aşamalar da barındırıyor. Fakat genel bir fikir oluşturmak için bu kadarı yeterli.
Bir dakika… O zaman bu meret güzel birşey ve fazla kullanımında bir sıkıntı yok. Değil mi?

Evet. Fakat…

İşletim Sistemi, CPU (işlemci) ve RAM Üçgeni

Akıllı Telefonlarda RAM
Akıllı Telefonlarda RAM
İşletim sistemi, CPU’yu, RAM’i ROM’u, BUS’ı, ve aklınıza gelecek diğer donanımları yöneten yazılımdır. Cihazınızı açtığınızda BIOS (basic input-output system) üzerinden çalıştırılır ve kontrolü eline geçirip tüm organizasyonu yapar.

CPU bütün işlemlerin yapıldığı, milyonlarca transistör’den (devre) oluşan bir “makinadır“. Beyin (işletim sistemi) makina’ya (CPU) git şunu yap der. Sonra da der ki, şu işlemi biraz hızlandıralım, HDD’den değil de RAM’den oku der. Dolayısıyla işlemi hızlandırır ve son kullanıcıya, yani bize daha hızlı hizmet verir.

Meraklısına ek bilgi, Soru: madem SSD’ler de artık elektronik neden bunu da RAM gibi kullanmıyoruz? Cevap: Henüz RAM kadar hızlı olmasa da benzer sistemler kullanılmaya başlandı. Apple Mac OS işletim sistemi eğer hem SSD hem de HDD’niz varsa, (bir bilgisayarsa, laptop’ta birden fazla disk olabilir) Fusion Drive adı verilen bir teknoloji ile az kullandığınız dosyaları HDD’ye, sık kullandığınız dosyaları da SSD’ye size sormadan kopyalıyor. Bu şekilde RAM-ROM ilişkisi gibi daha hızlı, neredeyse hepsi SSD’ymiş gibi kullandığınız hibrit (karma) bir diskiniz oluyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlginiz İçin Teşekkürler....

TeknoGezgini Tasarımorhan Gökoğlu Kuruluş © 2013

Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.